malta humması - Hasta Sözlük
Brucella cinsi bakterilerin yol açtıkları bir hastalık. Akdeniz humması veya brüselloz olarak da bilinir. Genellikle inek ya da keçilerin pastörize edilmemiş sütlerinin içilmesi sonucu ortaya çıkar.
Bakteriler ineklerin daha çok memelerine ve dölyatağına yerleşmekle birlikte, sidikte ve dışkıda da bulunabilirler. İçerdiği eritritol adlı bir şeker nedeniyle sığır plasentası bu bakterilerin çok tercih ettiği bir ortamdır. Bakteriler plasentaya yerleştikten bir süre sonra düşüğe yol açarlar.
Brucella melitensis özellikle Akdeniz ülkelerinde, keçi sütünden bulaşan bir hastalığa yol açar. Brucellasuis, domuzlara bulaşır. ABD'de çok yaygın olan bu bakteri insana çiğ domuz etinden geçer.
Brucellalar konaklarının vücuduna girince kan ya da lenf dolaşımı yoluyla lenf düğümlerine, dalağa, karaciğere ve kemik iliğine ulaşırlar, Bu organlarda retikuloendotel makrofaj adını alan bazı hücrelere yerleşerek çoğalırlar. Bunun sonucu vücudun o kesimlerinde dev hücreler meydana gelir. Brucellalar bu hücrelerin içindeyken konağın kullanacağı antibiyotiklerin ve üreteceği bağışıklık cisimciklerinin olumsuz etkilerinden korunmuş olurlar. Bu nedenle dolaşımda bol miktarda bağışıklık cisimciği bulunması, hastalığın iyileştiğini göstermez. Bir insanda hücresel bağışıklığın oluşup oluşmadığının saptanması, mikrobun varlığını ortaya çıkarabilir. Bu durumun anlaşılması amacıyla yapılan aşırı duyarlık testlerinde Brucellalardan elde edilen aşı maddeleri deriye şırınga edilir. Bu testlerde, hastalığın ivegen ya da gizli olarak geliştiği durumlarda, hastalar olumlu bir tepki gösterirler.
Hastalığın genellikle 5-12 gün arasında değişen kuluçka devresinin dokuz ay kadar sürdüğü de olur. Hastalık çoğu kez sinsice başlar. Titreme, yüksek ateş, ter ve bitkinlik görülür. Zayıflık sürekli görülen bir belirtidir. En küçük bir fiziksel çaba bile aşırı yorgunluğa yol açar. Omurganın orta bölümlerinde yaygın ağrılar duyulabilir. En sık görülen belirtiler arasında iştahsızlık ve kabızlık vardır. Hastaların yansında dalak genişler ve lenf düğümleri büyür. Bazı kişilerde karaciğer bile büyür, ancak sarılık görülmez.