Hormonal Terapi ile Akne Tedavisi - Hasta Sözlük
Hormonal Terapi ile Akne Tedavisi

Akne ergenlik çağındaki gençlerde sık görülen bir cilt problemidir. Yetişkinlerde de yaygındır. Araştırmalar, sivilcenin birincil nedeninin ergenlik döneminde vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler olduğunu göstermiştir. Vücut, ergenlik döneminde ciltteki yağ bezlerini etkileyen androjen salgılar. Ciltteki yağ bezleri, cilt hücrelerini yağlamak ve nemlendirmek için yağ üretmekten sorumludur. Androjenler yağ bezlerini büyütür ve bu nedenle aşırı aktif yağ hücrelerinin ciltte gereğinden fazla yağ üretmesine neden olur. Gözeneklerin tıkanması ayrıca bu yağın yağ bezlerinde yoğunlaşmasına neden olur. Bakteriler daha sonra iltihaplanmaya ve enfeksiyona neden olur ve bu da sivilce olarak görünür hale gelir.

Hormonal tedaviler, dermatologlar tarafından araştırma ve analiz yoluyla keşfedilmiştir. Hormonal terapi günümüzde akne için çok etkili bir evde tedavi olarak kabul edilmektedir. Sivilce için hormon tedavisi, hormonların yağ hücreleri üzerindeki etkisini kontrol eder ve sivilcenin kontrolüne yardımcı olur. Hormon tedavisi, oral kontraseptifleri ve kontraseptif olmayan antiandrojen ilaçları içerir. Bu makale, akne ile mücadelede hormonal tedavinin önemli yönlerini ortaya çıkaracaktır.

Oral Kontraseptifler: Oral kontraseptif ilaçlar östrojen ve progesteron hormonları içerir. Bu hormonlar ergenlik döneminde vücuttaki androjen üretimini doğrudan etkiler. Androjenin kontrolü sivilceyi kontrol etmeye yardımcı olur. Testler, östrojenlerin ve progesteron hormonlarının adrenal ve androjenlerin üretimini azalttığını kanıtladı. Bu hormonlar ayrıca androjenik veya testosteron aktivitesini azaltmaya ve androjen üretimini azaltmaya yardımcı olur. Düşük androjen üretimi ile sonuçlanan bazı progesteron hormonları akne tedavisinde kullanılmaktadır. Alternatif olarak, östrojen bileşenleri ile kombinasyon halinde anti-androjenik progesteron bazlı ilaçlar da akne tedavisinde etkilidir. Bu oral kontraseptifler, sivilce problemi olan kadınlar için daha etkili bir seçenektir. Hormonal ilaçların yanı sıra topikal kremler de hafif ve iz bırakmayan akne vakalarında reçete edilir. Bu ilaçlar ayrıca yara izi ve şiddetli iltihaplı sivilce vakalarında da çok etkilidir. Ancak bu hormonal ilaçların yan etkileri vardır. Bu oral kontraseptif ilaçların en yaygın yan etkileri baş ağrısı ve mide bulantısıdır. Bu oral kontraseptifler aynı zamanda yetişkin kadınlar tarafından sivilceyi tedavi edip önlemenin yanı sıra korumada da kullanılabilir.

Kontraseptif olmayan antiandrojen ilaçlar: Bu ilaçlar hormonal kontraseptif ilaçlardan farklıdır. Kontraseptif olmayan anti androjen ilaçlar, sentetik olarak türetilmiş belirli steroid türlerini içerir. Bu sentetik steroidlerin anti-androjen yetenekleri vardır. Bu steroidler kendilerini vücuttaki androjen reseptörlerine bağlar. Daha sonra bu steroidler androjenlerin cilt hücrelerini, özellikle de yağ bezlerini etkilemesini engeller. Sentetik steroidler ayrıca vücuttaki enzim aktivitesini azaltmaya yardımcı olur ve bu nedenle vücutta androjen üretimini ve sentezini azaltır. Bu ilaçlar vücudun hormonal aktivitelerini engellemediği için oral kontraseptif ilaçlara göre daha az yan etki yaratırlar. Bu alanda daha fazla araştırma halen devam etmektedir. Bu araştırma ve analizler, yan etkilere neden olmayan ve akne problemlerinin iyileştirilmesinde ve tedavisinde etkili olan daha uygulanabilir steroidler bulmaya çalışıyor.