hipertiroidi - Hasta Sözlük
hipertiroidizmin en sık nedeni oaln graves hastalığı, tipik olarak 20-40 yaş arasındaki genç kadınları etkiler, bununla birlikte hastaların yaklaşık olarak si erkektir. graves hastalığının genetik faktörlerle ilgisi vardır ve bu nedenle graves hastalığı aynı ailede 3-4 kişiyi etkileyebilir.
nadiren, fazla tiroid hormonun kaynağı tiroid bezi değil, dış kaynaklardır; struma ovarii (kadınlarda overlerde bulunan ve tiroid hormon üreten anormal bir doku). tiroid takviyesi alan kişilerde de hipertiroidizm belirtileri saptanabilir.

sinirlilik, uykusuzluk, dramatik duygusal dalgalanmalar, titremeler, artmış kalp atım hızı, barsak hareketlerinde artma, nedeni açıklanamayan kilo kaybı (artmış iştaha rağmen), sıcak ortama karşı aşırı duyarlılık (daima sıcaklama hissi), kas zayıflığı, nedes darlığı ve çarpıntı. kadınlarda adet dönemleri, kısalabilir (adetler sıklaşabilir) veya tamamen durabilir. daha ileri yaşlarda, hastalar kalp yetmezliği veya angina ağrısından şikayetçi olabilir.

hipertiroidizm özellikle graves hastalığına bağlı olarak meydana geldiğinde egzoftalmus denilen duruma da neden olabilir. egzoftalmus, gözlerin arkasında bulunan dokuların şişerek gözlerin ileri doğru çıkmasına verilen isimdir, hasta dik dik bakıyormuş gibi görünür.
yukarıda sıralanan belirtiler araştırılır. bunun yanı sıra fizik muayene de yapılır. test olarak kanda tiroid hormon, tsh seviyeleri ile radyoaktif iyot alımına (raiu) bakılabilir. sintigrafi faydalı olabilir. kalp problemi olabilecek hastalarda ilave olarak kalple ilgili muayene ve testler yapılabilir.
tiroid infeksiyonuna bağlı gelişen hipertiroidizmlerde, tiroid hormon seviyeleri 3-4 ayda normal düzeylerine inebilir. graves hastalığı olanların az bir kısmında kendiliğinden iyileşme görülürken genelde tedavi gereklidir.
hipertiroidizmden korunmayı sağlayacak herhenfi bir aşı veya yaşam şekli bilinmemektedir.
hipertiroidi, kişide yüksek miktarda tiroid hormonu bulunması durumuna verilen isimdir. boynun alt kısmında bulunan tiroid bezi tarafından üretilen tiroid hormonları, vücudun enerjisini düzenlemekten sorumludur. tiroid hormon seviyeleri yüksek olduğunda, vücut hızlı bir şekilde enerji tüketir ve yaşamsal fonksiyonlar hızlanır.
çoğu durumda, hipertiroidizm tiroid bezinin kendisindeki bir problemden kaynaklanmaktadır, ve tiroid bezi başka bir bulgu vermeksizin sadece fazla miktarda tiroid hormonu üretir. bu durumun en sık nedeni graves hastalığıdır; bu hastalık bağışıklık sisteminin rol aldığı bir hastalıktır ve tiroid bezinin hormon kontrol mekanizmasını tahrip eder, ayrıca kontrolsüz bir şekilde yüksek miktarda hormon üreten iyi huylu tümör gelişimi de vardır (tiroid bezi dışarıdan şişkin görülür). tiroid infeksiyonları sonucu kısa süreli hipertiroidizm meydana gelebilir. nadir olarak hipertiroidizm, hipofiz bezinden tiroid stimüle edici hormon (tsh) un aşırı üretilmesi sonucu meydana gelebilir.