fistül ne demektir - Hasta Sözlük
Vücuttaki bir sıvıyı normal kanalına yöneltmek için yapay fistüller de meydana getirebilir. Örneğin Mann-Bollmann fistülü onikiparmak bağırsağından ince bağırsağın son bölümüne bir doku değişikliği yapılarak açılır. Bu fistül hayvanlarda açılınca ülsere yol açar. Eck fistülü ise kapı toplardamarları ile alt ana toplardamar arasında açılır, bu damarın tıkanması halinde kanın vücudun aşağı bölümlerinden karaciğer ve kapı toplardamarı yoluyla dönmesini sağlar. Thery-vella fistülü bir yandan bağırsak kanalına, bir yandan dışa açılan bir bağırsak fistülüdür.
Atar ve toplardamarlar arasındaki fistüller silikon tüpleri kullanarak veya deri altında cerrahi girişimle ağızlaştırmalar yapılarak gerçekleştirilir. Bu fistüller çoğunlukla yapay böbrek takılabilmesi için kan dolaşımında açılırsa da, kan nakli ve karaciğer bozukluklarında da bunlara başvurulabilir.
Anüs Fistülü: En çok görülen fistül türüdür. Bağırsağın alt bölümünde, bir hastalık ya da yara nedeniyle oluşur. Anüs fistülü, bağırsağın alt bölümünün çeperi ile vücut yüzeyi arasında meydana gelir. Bu fistülü oluşturan nedenlerin başında, bağırsak çeperinin yangılanması gelir. Yangılanma sonucu ortaya çıkan irinli keseden, irin fistül aracılığıyla derinin altına ve üstüne yayılır. Anüs fistülü ancak ameliyatla tedavi edilir. Ameliyattan sonra yaranın kapanması çok uzun zaman alır.
Dışkı Fistülü: Bağırsağı, vücut yüzeyine ya da karın boşluğundaki organlara bağlıyan fistüldür. Dışkının anüse ulaşmasını sağlayan bağırsağın herhangi bir nedenle tıkanması sonucu biriken dışkı, bağırsak çeperini patlatarak vücut boşluğuna yayılır. Vücut boşluğunda, dışkı, fistüller aracılığıyla herhangi bir organa boşalır ya da vücut yüzeyine çıkar. Bu tür fistüllerin oluşmasının nedeni bağırsakta yangılanmaya yol açan apandisit, bağırsak veremi gibi hastalıklardır. Nedeni ne olursa olsun, fistülü tedavi etmek için, bağırsağın tıkanmasını önleyecek cerrahi girişim zorunludur.