angina pektoris (kalp ağrısı) - Hasta Sözlük
Bu data koroner arter hastalıklarının neden olduğu kararlı angina pektoris üzerinedir. Düzenli bir seyri olduğu için kararlı olarak adlandırılır. Angina’nın en yaygın şeklidir.

Kararlı angina pektoris nedir?

İnsanlarda genellikle koroner arter hastalıkları sebebiyle angina adında olan kalp -göğüs ağrısı ortaya çıkar. Koroner arterler kalbi besleyen atardamarlardır. Koroner arter hastalığında, arterlerin iç yüzeyinde plaklar (lipid-yağ birikimleri) meydana gelir ve zamanla arterlerin iç hacminde daralma olur.



Koroner arterler daraldığında kalp yeterince beslenemez ve kalbin çalışması zorlaşır. Bu kalp kasınızın gereksinim duyan oksijenin sağlanamaması demektir. Bu rahatsızlık hissine ya da ağrıya neden olur.

Kalbinizi zorlayacak yahut angina ataklarına neden olacak birçok şey vardır. Örneğin:

. Yokuş yukarı çıkmak
. Soğuk havada dışarı çıkmak
. Üzülmek veya heycanlanmak

İstirahat halinde kalbinizin çok hızlı çalışmasına gerek kalmamıştır. Böylece yeterli oksijen sağlanır ve ağrı hissetmessiniz.

Kararlı anginanın tertipli bir seyri vardır. Normalden fazla efor sarf ettiğinizde angina (göğüs ağrısı) geçirirsiniz. Angina ilacınızı aldığınızda yahut dinlendiğinizde geçer. Seyrini öğrenirsiniz. Bu belirtiler iki aydan fazla devam ederse kararlı angina pektoris teşhisi konulur.

Diğer angina türü ise kararsız anginadır. Bu tür sizde varsa her an, istirahat halinde bile bu emareleri yaşayabilirsiniz. Belirtilerin düzenli bir seyri yoktur ve normalden daha uzun süren şiddetli ağrılar olabilir.

Angina olmanız, kalp krizi geçirme riskinizin daha çok olması anlamına gelir. Bu yüzden tedavi görmek önemlidir.

Belirtileri nelerdir?

Angina insanoğluı farklı şekillerde etkiler. Bazı hastalar bunu göğüslerinde baskı veya ağırlık varmış hissi olarak tanımlar. Bu ağrıyı boynunuzda, çenenizde yahut sırtınızda hissedebilirsiniz. Bir yahut iki kolunuza birden yayılabilir. Nefes darlığı, terleme, mide bulantısı veya yorgunluk bulgularındandır. Bazen nefes darlığı tek emaredir.

Genellikle hastalık hissi, bir ya da üç dakika sürer ve dinlendiğinizde geçer. Kızmış olduğunızda veya üzüldüğünüzde geçmesi daha uzun sürebilir. Birkaç saniye ya da saatlerce devam eden hafif bir ağrıysa muhtemelen angina değildir.

Anginanın iyi mi hissettirdiğini ve sebeplerini farketmeniz önemlidir. Doktorunuza anginanın seyrindeki herhangi bir değişikliği söylemelisiniz (örneğin, normalden farklı bir his olursa veya daha sık olmaya başlarsa).
Angina aşağıdaki şekillerde seyrediyorsa, derhal bir doktora görünün.

. Normalden fazla sürüyorsa
. Dinlenirken de devam ediyorsa
. Normalden daha kötüyse
. Angina dil altı tabletinizi üç kere aldıktan sonra da geçmiyorsa

Bunlar anginanızın fenaye gittiğinin işaretleri olabilir ve bir kalp krizi geçirme tehlikesi altındasınızdır.